Yhteystiedot

Haartmaninkatu 8 (PL 63)
00014 Helsingin yliopisto
Puhelinvaihde 02941 911
Fax. 02941 25302

Puhelinluettelo


Akateeminen lääketiedekeskus Helsinki (AMCH)

AMCH-kampuksella huipputason lääketieteen tutkimus, opetus ja hoito kohtaavat päivittäin. AMCH on tiivistä yhteistyötä Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan (HY) ja Suomen molekyylilääketieteen instituutin (FIMM) sekä Helsingin seudun yliopistollinen keskussairaalan (HYKS) kesken – potilaiden ja koko yhteiskunnan hyväksi.

Uutisarkisto:  2012   2011   2010  

2013

 • SalusAnsvar-palkinto professori Eija Kalsolle
  Vuoden 2013 SalusAnsvar-palkinto on myönnetty ansioituneille kipututkijoille, professori Eija Kalsolle ja dosentti Eva Kosekille. Palkinnon arvo on miljoona kruunua. (25.10.2013)
 • Univajeen ja immuunipuolustuksen välinen biologinen linkki löytyi  -   Helsingin yliopiston Sleep Team -tutkimusryhmän uudet tulokset selittävät ainakin osittain sen, miksi univaje nostaa sydän- ja verisuonisairauksien ja tyypin 2 diabeteksen riskiä. (28.10.2013)
 • Uutta potkua pään ja kaulan alueen syöpien tutkimukseen
  Akatemiaprofessori Heikki Joensuu ja akatemiatutkija Outi Monni ovat saaneet Jane ja Aatos Erkon säätiöltä 1,2 miljoonan euron rahoituksen tutkimushankkeeseen, jonka tavoitteena on löytää tehokkaita lääkkeitä pään ja kaulan alueen syöpiin. (21.10.2013)
 • Tieto tableteilla  -   Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan uudet opiskelijat saivat opintojensa alkajaisiksi tiedekunnalta henkilökohtaisen iPadin, josta on tarkoitus muodostua olennainen osa heidän opiskeluvälineistöään. Laitteet on hankittu Jane ja Aatos Erkon säätiön tuella. Ensimmäiset kokemukset iPad-opiskelusta ovat varsin myönteisiä. (20.9.2013)
 • Seuratkaa hohtavaa proteiinia  -   Poliisisarjassa etsivät kiinnittävät roiston autoon paikantimen, joka vie poliisit konnien päämajalle. Samalla periaatteella biolääketieteen tutkijat käyttävät fluoresoivia proteiineja selvittäessään, miten syöpä leviää tai mitä neurologiset sairaudet kuten Parkinsonin ja Huntingtonin taudit soluissa aiheuttavat. (26.8.2013)
 • Lasten kolesterolisairaudet yleistyneet. Yhä useampi lapsi kärsii korkeasta kolesterolista. Osasyynä tähän on epäterveellinen ruokavalio. Vaikka korkea kolesteroli on oireeton, sillä voi olla vakavia seurauksia lapsen myöhemmässä elämässä. >> Katso video
  (A propos Suomen - Akatemian verkkolehti 20.08.2013)
 • Siivoussysteemit kuntoon  -   Solun puhtaanapitojärjestelmän toimintahäiriöt liittyvät muun muassa Alzheimerin ja Parkinsonin tauteihin sekä joihinkin syöpiin. Akatemiatutkija Carina Holmberg-Still haluaa löytää keinon säädellä tämän solujen kannalta kriittisen järjestelmän toimintaa.(26.6.2013)
 • Kaksi uutta tutkimuksen huippuyksikköä Meilahteen
  Vuoden 2014 alusta Meilahden kampuksella aloittaa toimintansa kaksi uutta Suomen Akatemian huippuyksikköä, translationaalisen syöpäbiologian ja kalvotutkimuksen huippuyksiköt. Myös mitokondriotutkimuksen huippuyksikkö jatkaa uudelle kaudelle.(5.6.2013)
 • Syöpäsolujen energia-aineenvaihdunnasta löytyi yllättävä ”Akilleen kantapää”  -   Syöpäsolujen poikkeava energia-aineenvaihdunta voi avata uudenlaisia mahdollisuuksia syövän täsmähoidoille, osoittaa Helsingin yliopistossa tehty tutkimus. Kasvuun keskittyvät syöpäsolut eivät ehdi täydentää energiavarastojaan, mikä altistaa ne ohjelmoidulle solukuolemalle.(16.4.2013)
 • Musiikkia mausteeksi - Meilahden kampuksella kukoistaa lääketieteen lisäksi myös kulttuuri. Iltavierailulla Haartman-instituutin tiloissa saattaa törmätä monenlaisiin kiinnostaviin yllätyksiin – kuten vaikkapa vaskiyhtye Brass 5:een. (11.3.2013)
 • Seeprakalat paljastivat yhdistävän tekijän Alzheimerin taudin ja aivojen histamiinijärjestelmän välillä
  Alzheimerin tautiin yhdistetty presenilini 1 -geeni toimii keskeisenä säätelijänä aivojen histamiinijärjestelmän kehittymisessä, osoittaa professori Pertti Panulan johdolla tehty tutkimus. (6.2.2013)
 • Kolme lääketieteellisen tiedekunnan opettajaa valittiin Opettajien akatemiaan
  Helsingin yliopiston Opettajien akatemian 30 perustajajäsenen joukkoon on lääketieteellisestä tiedekunnasta valittu yliopistonlehtori Heikki Hervonen, yliopistonlehtori Terhi Karaharju-Suvanto ja professori Kaisu Pitkälä. (5.2.2013)

2012

 • Järjestelmän 'valuvika' vie kohti yksityisiä terveyspalveluja
  Suomalaisen terveydenhuoltojärjestelmän nykyinen rahoitusmalli ajaa kuntia yksityisten palvelujen käyttäjiksi, sanoo Helsingin kaupungin ylipormestari Jussi Pajunen yliopiston ja HUS:n järjestämässä ajankohtaisseminaarissa.(16.11.2012)
 • Terveydenhoitoa myös paperittomille
  Terveydenhoito on perusluonteinen ihmisoikeus, sanoo lääkäri Ville Holmberg. Holmberg puhui aiheesta Helsingin yliopiston Tiedekulman Svenska veckan -teemaviikolla. (6.11.2012)
 • Niilo Hallman -tutkimusprofessuuri dosentti Taneli Raiviolle
  Dosentti, lastenlääkäri Taneli Raivio on valittu Lastentautien tutkimussäätiön lahjoittaman Niilo Hallman -professuurin saajaksi. Professorit Sture Andersson ja Vineta Fellman on palkittu Arvo Ylppö -mitaleilla. (26.10.2012)
 • Palvelurakenneuudistus voi heikentää lääketieteellisen koulutuksen ja tutkimuksen laatua
  Lääketieteellisten tiedekuntien dekaanit varoittavat, että terveydenhuollon palvelurakenneuudistus voi heikentää lääketieteellisen koulutuksen ja tutkimuksen edellytyksiä, mikäli se johtaa erikoissairaanhoidon pirstaloitumiseen.(28.8.2012)
 • Kaksi uutta FiDiPro-professoria Meilahden kampukselle
  Lääketieteellisen tiedekunnan ja Suomen molekyylilääketieteen instituutin tutkimusta tulevat vahvistamaan fluoresoivien proteiinien kehittäjä, professori Vladislav V. Verkhusha ja diabeteksen huippututkija, professori Leif Groop.(6.6.2012)
 • Lääketieteellisen tiedekunnan tutkijat menestyivät tutkimuksen arvioinnissa
  Arvosana "outstanding" toistui lääketieteellisen tiedekunnan parhaiten menestyneiden tutkijayhteisöjen arviointiraporteissa.(10.5.2012)
 • Hoitoa ja hoivaa
  Meillä on hyvät lääkärit, mutta miksi tohtori vaihtuu joka käynnillä? Miksi suomalaiset eivät pääse ylpeilemään perusterveydenhuollolla? (Yliopisto-lehti 4/2012)
 • Heikki Hervonen on Vuoden luennoija 2012
  Lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijat ovat jälleen jakaneet tunnustusta erityisesti arvostamilleen tiedekunnan opettajille. Vuoden luennoijaksi valittiin yliopistonlehtori Heikki Hervonen. (22.3.2012)
 • Hoitotyö jää pelureille - Kenen tehtävänä on ryhtyä sorvaamaan terveydenhuoltojärjestelmän ongelmia, kysyttiin 15. helmikuuta Tiedekulmassa käydyssä Sairaan hyvä hoito -keskustelussa. (16.2.2012)
 • Meilahdessa kurssikirjat siirtyvät tabletteihin
  Meilahden kampuksen opiskelijat ovat voineet syksystä lähtien lainata kirjastosta iPadin opiskelujen avuksi. Opiskelijoiden lisäksi tablettitietokoneiden mahdollisuuksista ovat kiinnostuneet myös opettajat. (15.2.2012)
 • Opetuksen resurssit huolettavat Meilahdessa
  Lääketieteen opiskelijat ovat huolissaan ministeriön suunnitelmista lisätä huomattavasti lääkärikoulutuksen aloituspaikkoja ilman että samalla lisättäisiin myös opetuksen resursseja. Aiheesta 8.2. järjestettyyn mielenilmaisuun osallistui Meilahdessa noin 300 opiskelijaa ja yliopiston työntekijää. (11.2.2012)
 • Tutkijat löysivät uuden syövän leviämismekanismin
  Syöpäsolut murtautuvat ulos järjestäytyneestä epiteeliyhdyskunnasta käyttämällä oman solupintansa seriiniproteaaseja sorkkarautana, kuvaa akatemiatutkija Juha Klefström uutta rintasyövän kehittymiseen liittyvää havaintoa. (23.1.2012)

2011

2010